Wat is

Oefentherapie

Hoe is je houding? Hoe beweeg jij?

 
 

Je beweegt de hele dag en meestal zonder daarbij na te denken. Maar wat zie je als je in de spiegel kijkt? Een rechte rug en ontspannen schouders? En als je loopt, hoe loop je dan? 

Iedereen heeft zijn eigen houding en manier van bewegen. Maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam. Zo kunnen klachten aan bijvoorbeeld, rug, nek en schouders ontstaan. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kun je ook problemen krijgen met je alledaagse beweging. Het aanpassen van die houding is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want je hoofd kan het wel anders willen doen, maar je valt snel weer terug in oude gewoontes. De oefentherapeut kan je dan helpen.

De oefentherapeut

De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut Cesar/Mensendieck helpt jou met het behandelen en voorkomen van klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten.

Het doel van oefentherapie is de klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen, uitgaande van uw eigen bewegingsmogelijkheden. Ook wordt rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten. 

De oefentherapeut kijkt samen met jou naar je leefstijl, je lichaamshouding en manier van bewegen in dagelijkse activiteiten. Door samen je alledaagse handelingen te bekijken en te analyseren, kunnen veel klachten worden herleid. Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar naar je hele lichaam. En zodra je weet waar de pijn vandaan komt en hoe je houding en manier van bewegen je klacht beïnvloedt, kan je samen een oplossing bedenken. 

Je gaat eraan werken, net zo lang tot de nieuwe manier van bewegen je eigen is geworden. De oefentherapeut is hierbij je coach. Die geeft je tips, uitleg en oefeningen om hoofd en lichaam als het ware weer met elkaar te verbinden. Want door grip te krijgen op je eigen houding en manier van bewegen, verhelp je niet alleen je klachten, maar leer je ook je eigen lijf beter kennen. En zo kan je, ook voor de lange termijn, met plezier blijven bewegen.

Met welke klachten kun je bij de oefentherapeut terecht?

De oefentherapeut biedt hulp bij rug- en nekklachten, pijn in de gewrichten, klachten bij chronische aandoeningen, houdingsafwijkingen, hoofdpijn, spanning en incontinentie.

Naast algemene oefentherapie zijn er vier specialisaties:

  • geriatrieoefentherapie
  • bekkenoefentherapie
  • kinderoefentherapie
  • psychosomatische oefentherapie

Verbijzonderingen zijn:

  • slaapoefentherapie
  • de behandeling van chronische (pijn)klachten.

Wat is een oefentherapeut?

Een oefentherapeut is een specialist op het gebied van het verbeteren van de houding en beweging van de patiënt. Het aanleren van een betere houding en beweging gaat heel stapsgewijs. Van een goede houding en manier van bewegen heb je de rest van je leven plezier. In dit filmpje zie je hoe de oefentherapeut jou daarbij kan helpen.

0
Tevreden patiënten
0
score
0 %
Beveelt ons aan
Scroll to top